Ropogós hópelyhek
Készíts ropogós hópelyheket, amiket akár ehető karácsonyfadíszekként is odaajándékozhatsz szeretteidnek!
Hozzávalók:
• 200g fehér csokoládé főzéshez, vagy olvasztható cukorbevonó
• 32 db nem sózott perecropi (nagyjából 45 g)
• fehér vagy ezüst ehető cukorgyöngy (vagy bármilyen tetszőleges ehető dísz)
Elkészítés:
1. Bélelj ki egy sütőtálcát sütőpapírral.
2. Óvatosan olvaszd meg a fehér csokoládét vagy cukorbevonót egy mikróban vagy forró gőz felett. Ha az utóbbi módszert választod, ügyelj rá, hogy a víz ne kerüljön a tálba és ne is érintkezzen annak aljával.
3. Öntsd a perecropikat az olvadt csokoládéba vagy cukormázba, és óvatosan keverd össze őket, nehogy széttörjenek.
4. Egy villa segítségével emeld ki a pereceket a csokoládéból, és óvatosan rázd le őket, hogy az extra bevonat visszacsepegjen a tálba. Ez után helyezd őket a sütőpapírral kibélelt sütőtálcára és helyezd azt a fagyasztóba 5 percre, hogy megkeményedhessenek.
6. Mielőtt kihűlnének, helyezd fel rájuk a tetszőleges ehető díszeket.
7. A feldíszített hópelyheket hagyd kihűlni egy hűvös helyen, vagy akár a fagyasztóban, ha nem szeretnél sokat várni.
Sajtos-rozmaringos keksz
Ezek a kekszek nem csak finomak, de elkészítésük is végtelenül egyszerű. A rozmaring igazán különlegessé teszi őket, de nyugodtan kihagyhatod a receptből, ha szeretnéd.
Hozzávalók:
• 80 g teljes kiőrlésű liszt
• 100 g hideg vaj, feldarabolva
• 100 g cheddar sajt, apróra reszelve
• 1 kis szár rozmaring apróra darabolt levelei (kihagyható)
• 1 nagy tojás sárgája
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeverésesen 160°C-ra, gázsütő esetén 4-es fokozatra). Öntsd a liszteket egy tálba, majd keverd hozzá a vajat, míg a keverék állaga a kenyérmorzsáéra nem hasonlít. Keverd hozzá a sajtot és a rozmaringot (ha használsz), majd add hozzá a tojássárgáját is és keverd össze a hozzávalókat egy villával.
2. Amikor a keverék kezd összeállni, kezdd el kézzel meggyúrni a tésztát.
3. Készíts dióméretű golyókat a tésztából, majd helyezd őket sütőpapírral kibélelt sütőtálcákra. Egy villával enyhén lapítsd össze őket, majd helyezd a tálcát a sütőbe 12-14 percre.
4. A kész kekszeket hagyd kihűlni egy kicsit a sütőpapíron, majd helyezd őket konyhai rácsra, hogy teljesen kihűlhessenek. A kész kekszeket légmentesen lezárva egy hétig lehet tárolni.