Manapság sajnos vagy nem sajnos, nagyon sok embernek van icipici konyhácskája, sokáig nekünk is nagyon pici volt és gondot okozott még a főzés is. Viszont rájöttük, hogy egy kis konyha is lehet ötletes és nagyszerű, így addig alakítgattuk a konyhánkat, amíg ki nem alakult egy kényelmes és tágas álomkonyha. Nézd meg te is, mit kell tudnod ahhoz, hogy létrehozd te is!
Egy aprócska konyha megtervezésekor, berendezésekor rengeteg fantáziára és kreativitásra van szükség ahhoz, hogy a rendelkezésünkre álló kis területen helyet találjunk minden eszköznek, berendezésnek, amire a konyhában szükség van. Hely kell a konyhai kis- és nagygépeknek, mint pl. a mikrohullámú sütő, a robotgép, a hűtőszekrény vagy a tűzhely – hogy csak a legalapvetőbbeket soroljuk. Emellett pedig rengeteg tárolóhely kell az edényeknek, étkészleteknek, konyhai eszközöknek, illetve az élelmiszereknek is.
A legkönnyebb dolgunk persze akkor van, ha már a ház tervezésekor részt tudunk venni az álomkonyhánk kialakításában, ám ez nem mindenkinek adatik meg, általában már egy kész helyiséget kapunk, abból kell kihoznunk a legjobbat.
Ha neked is fejtörést okoz a konyhád szűk mérete, íme néhány tipp, hogyan használd ki maximálisan a rendelkezésedre álló teret. Néhány nagyszerű lakberendezési ötlet segítségével még a legkisebb konyhát is naggyá tudjuk varázsolni, úgy hogy közben megmarad az egyensúly a forma és a funkcionalitás között.
1. A kevesebb több
Mielőtt belevágunk konyhánk átalakításába, fontos átgondolnunk, hogy valójában mennyi helyre van szükségünk. Lehet, hogy nem is a konyha kicsi, csak az évek során túl sok olyan kacatot gyűjtöttünk össze, melyek nagy részét nem is használjuk. Mindenekelőtt tehát szelektálj, és szabadulj meg a felesleges dolgoktól! Még egy profi séfnek sincs szüksége 15 féle késre!!! Vannak persze alapvető eszközök, melyek nem hiányozhatnak egyetlen konyhából sem, de a saját sütési-főzési szokásaid határozzák meg, hogy mi megy és mi marad. A szekrény mélyén évek óta porosodó eszközöket nagy valószínűséggel ezután sem fogod használni, szabadulj hát meg tőlük. Szelektálás után a számodra már feleslegessé vált edényeket, fazekakat ajánld fel rászorulóknak, így amellett, hogy rengeteg helyed felszabadul, ez a lelkednek is jót fog tenni.
2. Konyhabútor – Építkezz felfelé
Egy konyhában rengeteg tároló-helyre van szükség az edények, evőeszközök, étkészletek, konyhai eszközök elhelyezésére. Válassz olyan konyhabútort, melynek egyes elemeit egymásra is lehet helyezni, így akár a mennyezetig ki tudod használni a függőleges tér minden négyzetcentiméterét. A legfelső polcokra tedd a ritkábban használt eszközöket, fazekakat, az alsó polcokon pedig azok kapjanak helyet, melyek a mindennapokban szükségesek.
A következő oldalon még több ötletet találhatsz!