5 őszi levesrecept, amiket érdemes kipróbálni
Térjünk rá végre a levesreceptekre, amikhez jól fog jönni az fent leírt alaplé. Természetesen használhatsz bolti készítményt is, de ha spórolni szeretnél, akkor már ismered az alternatívát.
Fontos észben tartani, hogy a receptekhez felsorolt hozzávaló-mennyiségek csak útmutató jellegűek. Ha nagyobb vagy kisebb adagot szeretnél készíteni, akkor általában arányosan többre vagy kevesebbre lesz szükséged belőlük.
1. Ízletes sütőtökleves fűszerekkel
Ez a vegetáriánus őszi zöldségleves kellemes érzéssel tölti tele az ember hasát, és még egy adag ropogós fűszermixet is készíthetsz hozzá.
A leves hozzávalói:
• 1/4 bögre olívaolaj
• 1 édes hagyma (feldarabolva)
• 1 piros kaliforniai paprika (kimagozva és feldarabolva)
• 2 gerezd fokhagyma, feldarabolva
• 1 evőkanál chili por
• 2 teáskanál száraz oregánó
• 850 gramm natúr sütőtökpüré
• kóser só és frissen őrölt feketebors (ízlés szerint)
• 3 evőkanál friss limelé
A leves elkészítése:
1. Melegítsd fel az olajat egy nagy lábasban közepesen magas lángon.
2. Add hozzá a kaliforniai paprikát és az édes hagymát, és pirítsd illetve időnként kevergesd őket addig, amíg a hagyma puhává és üvegessé nem válik.
3. Ez után szórd a lábasba a fokhagymát, a chili szószt, az oregánót, és süsd illatosra a lábas tartalmát. Ez nagyjából 30 másodpercet vesz majd igénybe.
4. Ezt követően add hozzá a lábashoz a sütőtökpörét, majd vedd lejjebb a lángot alacsony hőfokra és így, lassú tűzön melegítsd az egészet 25-30 percig. Időnként ne felejtsd el megkevergetni!
5. Ha ez is kész, öntsd a levest egy turmixgépbe és keverd gyors fordulatszámon, amíg állaga püréssé nem válik. Ehhez persze egymás után, adagonként kell majd feldolgoznod a levest, hacsak nincs egy hatalmas turmixgéped!
A fűszermix hozzávalói:
• 2 evőkanál egész köménymag
• 2 evőkanál egész rómaiköménymag
• 2 evőkanál egész koriandermag
• 1 bögre pirított tökmag
• 2 teáskanál őrölt pirospaprika
• 1 teáskanál kóser só
A fűszermix elkészítése:
1. Először is pirítsd a rómaikömény, az édeskömény és a koriandermagokat egy kisméretű serpenyőben alacsony hőfokon 1-2 percig.
2. Ez után öntsd át a magokat egy kis tálba, majd öntsd hozzájuk a pirított tökmagot, az őröl pirospaprikát és a kósersót.