2. Sörös sajtleves chilis gabonapehellyel
Ez az őszi levesrecept két ízletes kedvencet, a sört és a sajtot kombinálja egymással. Afféle bónuszként egy kis gabonapelyhes ropogtatnivalóval is kiegészítheted a receptet. Lássuk, hogy miről is van szó!
A leves hozzávalói:
• 2 evőkanál olívaolaj
• 3 evőkanál vaj
• 1 közepes méretű mogyoróhagyma (feldarabolva)
• 1 jalapeño paprika (feldarabolva)
• 1 poblano paprika (feldarabolva)
• 1 piros kaliforniai paprika (feldarabolva)
• 1/4 bögre liszt
• 2 bögre teljes tej
• 2 bögre csirkés alaplé
• 350 ml sör
• 1 és 1/2 teáskanál füstölt paprika
• 1 evőkanál friss kakukkfűlevél (plusz egy kevés a tálaláshoz)
• 2 és 1/2 bögre reszelt cheddar sajt (plusz egy kevés a tálaláshoz)
• kóser só feketeborssal (ízlés szerint)
A leves elkészítése:
1. Melegítsd fel az olajat és a vajat egy nagy lábasban közepes lángon, amíg az olaj fel nem forr.
2. Add hozzá a mogyoróhagymát és mindhárom paprikát, majd pirítsd ezeket 5 percig, míg el nem kezdenek illatozni.
3. Keverd bele a lisztet a lábasba és főzd az egészet aranybarnára. Ez nagyjából 2-3 percet vesz majd igénybe.
4. Kezdd el belekeverni a tejet a levesbe, amíg puha állagúvá nem válik.
5. Keverd hozzá a lábas tartalmához az alaplevet, a sört, a paprikát, a kakukkfüvet, illetve egy nagy adag sót és borsot.
6. Vedd vissza a alacsony hőfokra és főzd a lábas tartalmát lassú tűzön, fedetlenül nagyjából 10 percig, vagy amíg a leves kissé be nem sűrűsödik.
A ropogtatnivaló hozzávalói:
• 2 bögre natúr gabonapehely
• 4 evőkanál sózott vaj, megolvasztva
• 1 és 1/2 teáskanál chilipor
• 1 teáskanál chipotle chilipor
• 1 csipet kóser só
A ropogtatnivaló elkészítése:
1. Helyezz egy rácsos állványt a sütő közepére majd melegítsd elő 150°C-ra.
2. Bélelj ki egy magasélű tepsit sütőpapírral, majd keverd össze rajta a gabonapelyhet és a többi hozzávalót.
3. Helyezd a tepsit a sütőbe és süsd 20 percig. Ez után forgasd meg, és süsd további 20 percig, amíg a gabonapelyhek meg nem pirulnak.