5. Új-angliai kagylóleves
Egy kagylóleves minden évszakban különleges élményeket nyújt, kiadóssága miatt azonban főleg ősszel érdemes elkészíteni.
Hozzávalók:
• 170 g bacon szalonna (feldarabolva)
• 2 közepes vöröshagyma (felaprózva)
• 6 szál zeller (felaprózva)
• 2 gerezd fokhagyma (felaprózva)
• 1/4 bögre liszt
• 4 bögre kagylólé
• 2 bögre víz
• 1 nagy szál kakukkfű
• 1 babérlevél
• 900 g vörös burgonya (hámozva és feldarabolva)
• 1 és 1/2 bögre apróra szeletelt kagylóhús
• 2 bögre 36-40%-os tejszín
• friss metélőhagyma vagy petrezselyem (felaprózva)
• kenyér a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Helyezd a bacont egy nagy lábasba és pirítsd közepes hőfokon nagyjából 10 percig, amíg meg nem pirul.
2. Add hozzá a lábashoz a vöröshagymát és a zellert, és pirítsd további 6-8 percig, amíg a vöröshagyma megpuhul és üveges lesz.
3. Ez után mehet bele a fokhagyma is, amivel együtt további 2 percig pirítsd a lábas tartalmát.
5. Forrald fel a lábas tartalmát, majd vedd vissza lassú tűzre a hőfokot, és így főzd további 20 percig, vagy amíg a burgonya meg nem puhul.
6. Végezetül keverd bele a levesbe a kagylódarabokat, a tejszínt és a metélőhagymát (vagy petrezselymet).
A kész levest forrón, kenyérrel tálald.